Sağlık

Obezite Küresel Bir Sağlık Sorunu Olmaya Devam Ediyor

Obezite yetersiz beslenme ve hareketsiz yaşamdan kaynaklanan bir sağlık sorunudur ve görülme sıklığı giderek artmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, obezitenin bireyleri ruhsal ve sosyal açıdan etkilediğine dikkat çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre obezite, yağ dokusunda sağlığı bozacak derecede olağandışı ve aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Obezite ya da artık küresel bir sağlık sorunu olarak anılan, görülme sıklığının azaltılması amaçlanan ve tedavisine yönelik araştırmalar yapılan obezite, eski çağlarda gücün, sağlığın ve zenginliğin simgesiydi. Getirdiği sağlık sorunları olmasaydı, muhtemelen bugün hala yüksek popülariteye sahip bir durumda olacaktı.

“Obezite bireyleri psikolojik ve sosyal olarak da etkiliyor”

aynen İrem Aksoy, “Obezite her yaşta görülebilen ve sıklığı giderek artan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile düzelebilen bu sorun, bireyleri psikolojik ve sosyal olarak da etkilemektedir. Obezite, diğer hastalıklar arasında tedavisi en olası olan durumdur. Bu nedenle obezitenin doğru yönetilmesi doğru tedavi yaklaşımı ile mümkündür.

Obeziteye neden olan faktörler nelerdir?

aynen İrem Aksoy, “Aslında yetersiz beslenme ve hareketsiz yaşamın getirdiği bir sağlık sorunu. Obeziteye neden olan en değerli faktör; Alınan güç tüketilen güçten fazladır. Obezite, alınan güç ile harcanan gücün dengesizliği nedeniyle oluşur. Bu en değerli faktör olsa da, güç istikrarı sağlansa bile obeziteden kurtulmanın mümkün olmadığı durumlar vardır. Örneğin; Yetersiz fiziksel aktivite, makrobesinlerin dengesiz alımı, gereğinden fazla yağ ve kolay karbonhidrat içeren gıdaların tüketimi, işlenmiş gıdaların tüketimi, kızarmış ve rafine gıdaların aşırı tüketimi, ruhsal sorunlar ve kullanılan ilaçlar tetikleyen faktörlerin ortasında sıralanabilir. obezite.

Obezitenin beraberinde getirebileceği sorunlar nelerdir?

aynen İrem Aksoy, “Obezite getirdiği sorunlar nedeniyle diğer hastalıklara göre daha ciddi bir öneme sahip. Başta kalp damar hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları, kanser ve diyabet olmak üzere birçok hastalığın tetikleyicisi olabilir. Bu ciddi hastalıkların yanı sıra uyku apnesi, solunum problemleri, kadınlarda adet düzensizliği, depresyon, mutsuzluk ve toplumdan soyutlanma da sorunları beraberinde getirebilmektedir.

Obezite tedavisi nedir?

aynen İrem Aksoy, “Son bilgilere göre başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada obezite prevalansı artıyor. Bu nedenle obezite tedavisi konusunda değerli araştırmalar yapılmaktadır. Obezite için tedavi yaklaşımları; Beslenme tedavisi, fiziksel aktivite desteği ve davranış terapisinden oluşur.

Obezite için uygulanan beslenme tedavisinde negatif bir güç stabilitesi yaratılır. Çok düşük kalorili diyetlerden kaçınılarak ve bireylerin tükettiği gücün 500-1000 kalori ile sınırlandırılması ile kilo kaybı dengeli ve yeterli bir beslenme programı ile desteklenebilir. Sürdürülebilirliğin sağlanması ve sağlık sorunları yaşanmaması için beslenme uzmanı desteği alınmalıdır.

Tedavinin değerli bir kısmı egzersizi/fiziksel aktiviteyi arttırmaktır. Haftalık antrenman planlaması ile harcanan gücü arttırarak hedeflenen negatif güç istikrarına katkı sağlayabilir. Diğer bir bileşen davranış terapisidir. Davranışçı terapinin beslenme programı ve fiziksel aktiviteye yönelik motivasyonu arttırdığı ve desteklediği düşünülmektedir.

Obezite tedavisinde beslenme, antrenman ve davranış değiştirme tedavilerinin yanı sıra uygulanan ilaç ve cerrahi yaklaşımlar bulunmaktadır. Ancak ilk tedavi yaklaşımı ve hedefiniz eğitim ve davranış değişikliği temelinde sürdürülebilir bir beslenme programına devam etmek olmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

bozovaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu